Izložba Slika Rose - Draženka Dada Čajić

Izložba Slika Rose - Draženka Dada Čajić

Izložba Slika Rose - Draženka Dada Čajić

O ružama

Ciklus o ružama nastao je kao potreba da se sjedinim sa ljepotom i nježnošću  kojom ruža zrač ali i da ispitam njene lavirinte. Tok ruže je poput lavirinta koji nas vodi do dubine , do najtamnijih  mijesta i vraća na same krajeve  latice sačinjne od sijetlosti. Proganjani sopstvenom ružom prelazimo taj put lavirinta zabilježenog u nama kroz pokušaj  da iziđemo iz njega ali i potrebu da mu se vratimo.  Tako upoznajemo i nivoe koje ruža ima .  Razlikuju se po obliku, boji i nijansi , a njihovo značenje određeno je količinom svijetlosti koja im pripada.

Slikajući ruže shvatila sam da je najavljen novi ciklus koji govori  o ruži u nama , nemiru koji stvara.

Ciklus o ruzama je dosao poslije  duzeg  perioda slikanja umbrom, tamnim bojama , slikanja portreta , istrazivanja najsitnijih  bora, dubina i cuda koje jedno   lice moze da ima, kao sto je  oko,  koje moze da predstavlj cijeli jedan svijet  i da bude inspiracija vijecno.

Kada sam pocela slikati  ruze  krenula sam od bijelih ruza , bijele boje.  Ispitivala sam  kako je slikati ruze bijelom bojom sa malim primjesama  neke druge boje, zelene, smede i sta se sve  na taj nacin moze postici, kako uciniti da budu sto  njeznije  i prozracnije.  Poslije sam pocela da slikam crvrme ruze pa plave...  Zeljela sam da  vidim  sta ce se desit, koliko ce  boja  promijeniti njen karaktera i znacenje,  kakav utisak ce  ostaviti na mene,  vas.  Posebno zanimljivo je bilo  traziti nijanse  koje  bi prikazale svijetlost. 

Radovala me  mogucnost da se igram bojom,  nijansom, kontrastom vecim, manjim, neznatnim, a radost mi je potrebna.

Slikala sam ruze  koje sam dobila kao poklon iz ljubavi.